Rhodiola Rosea: Beneficii, Studii. 8 motive sa consumi Rhodiola!

Rhodiola Rosea – Radacina de aur

Rhodiola Rosea, cunoscuta si ca Golden Root, Arctic Root, Roseroot, Toiagul lui Aaron, Coroana Regelui, Radacina de Aur, este o planta perena care prefera solurile nisipoase, uscate si clima rece.

Poate fi gasita in zonele nordice ale Americii, Europei si Asiei, inclusiv in Siberia. Planta ajunge la o inaltime cuprinsa intre 5 cm si 40 cm, pe aceeasi radacina crescand mai multe tulpini. Florile sunt galben-verzui, uneori pot avea tente de rosu in centru si sunt placut mirositoare.

Rhodiola in medicina traditionala

Despre beneficiile terapeutice ale Rhodiola Rosea mentioneaza, pentru prima data Discorides, medic grec, in anul 77 d.H, in lucrarea: De Materia Medica.

Vikingii foloseau rhodiola pentru a spori capacitatile fizice, chinezii considerau ca este cel mai eficient remediu pentru raceala si gripa. Medicii mongoli o recomandau pentru tuberculoza si cancer. Medicii rusi moderni o folosesc pentru cresterea performantelor fizice ale sportivilor, militarilor, astronautilor.

Stiati ca: Extractul de Rhodiola Rosea este al doilea cel mai cunoscut si folosit adaptogen pe plan mondial, dupa Panax Ginseng, depasind Ashwagandha (Ginseng Rosu sau Indian)

In prezent, Rhodiola Rosea este unul dintre cei mai cunoscuti adaptogeni. (formula care sustine adaptarea organismului si psihicului la schimbari de mediu, de temperatura, la modificari de ordin hormonal sau in afectiuni emotionale cum ar fi depresiile usoare, anxietatea, stresul).

Literatura de specialitate recomanda administrarea produselor pe baza de radacina de Rhodiola Rosea pentru reducerea nivelului de stres si pentru ameliorarea oboselii, in special celei cauzate de stresul cotidian.

Cele mai bune efecte au administrarii de Rhodiola Rosea au fost inregistrate in consumul de durata. Minim 12 saptamani, la doze cuprinse intre 200 si 600 mg pentru reducerea stresului si la doze cuprinse intre 340 si 680 mg in cazul depresiei, in care se foloseste ca adjuvant al tratamentului alopat

Principalele substante active din Rhodiola sunt rosavin, rosarin si salidrosida, antioxidanti vegetali. Ele au ca principala caracteristica capacitatea de a reduce efectele monoaminoxidazei.

Aceasta este o substanta care poate degrada moleculele de serotonina (“hormonul fericirii”, asigura un tonus general bun, creste capacitatea de a socializa si relationa cu oamenii din jur) si dopamina (neurotransmitator inhibitor, care are rolul de a reduce efectele stresului si anxietatii, extrem de sensibil la schimbarile ambientale).

Unul dintre cele mai citate studii a fost derulat de catre cercetatorii rusi si viza reducerea oboselii induse de stres in randul studentilor. Acestia reprezentand una dintre cele mai expuse categorii la stres si la oboseala indusa de acesta, mai ales in timpul sesiunii.

Rezultate remarcabile au mai fost prezentate in cadrul unui studiu derulat de cercetatori din Armenia. In colaborare cu cercetatori din Suedia si Germania. Acesta a vizat reducerea oboselii si stresului manifestate de medici in timpul garzilor.

8 motive sa consumi Rhodiola Rosea

Reduce senzatia de oboseala

Un studiu de patru săptămâni pe 60 de persoane cu oboseală legată de stres a analizat efectele sale asupra calității vieții și simptomele oboselii, depresiei și atenției. Participanții au primit zilnic fie 576 mg de rhodiola, fie o pastilă placebo.

S-a constatat că rhodiola a avut un efect pozitiv asupra nivelului de oboseală și a atenției, în comparație cu placebo.

Într-un studiu similar, 100 de persoane cu simptome de oboseală cronică au primit 400 mg de rhodiola în fiecare zi timp de opt săptămâni. Ei au experimentat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor stresului, oboselii, calității vieții, dispoziției și concentrării.

Aceste îmbunătățiri au fost observate după doar o săptămână de tratament și au continuat să se îmbunătățească până în ultima săptămână a studiului.

Creste rezistenta fizica

Atleții de la toate nivelurile de competiție caută frecvent modalități de a-și îmbunătăți rezistența.

Un studiu realizat în 2009 în Jurnalul chinez al medicinei integrative a concluzionat că “suplimentul combinat de plante din Rhodiola și Gingko ar putea îmbunătăți performanța de anduranță prin creșterea consumului de oxigen și protejarea împotriva oboselii”.

Imbunatateste Memoria

Boala Alzheimer este o tulburare a creierului care afectează în general adulții în vârstă și cea mai comună formă de demență.

Rhodiola poate ajuta la protejarea creierului împotriva daunelor oxidative și poate juca un rol important în prevenirea și tratamentul demenței.

Acest adaptogen vital joacă un rol în abordarea naturală a bolii Alzheimer.

Rhodiola poate ajuta la protejarea creierului împotriva daunelor oxidative și poate juca un rol important în prevenirea și tratamentul demenței.

Reduce anxietatea si depresia

Medicamentele sunt prescrise frecvent pentru acest tip de afecțiuni, dar mulți se îngrijorează de efectele secundare și doresc o abordare mai naturală. Un studiu din anul 2016 din Phytomedicine a arătat că Rhodiola ar putea fi un tratament eficient pentru cei care suferă de depresie.

Un studiu realizat de dr. Cropley din 2015 a concluzionat că grupul experimental a demonstrat în 14 zile o”reducere semnificativă a anxietății, a stresului, a furiei, a confuziei și a depresiei și au avut îmbunătățiri semnificative ale stării generale.”

Reduce tensiunea arteriala

Tensiunea arterială crescută afectează unul din patru adulți. La nivel mondial, 1 miliard de persoane au hipertensiune arterială, un factor de risc principal pentru atac de cord, insuficiență cardiacă congestivă și accident vascular cerebral.

Menținerea unei greutăți sănătoase, consumarea unei diete bogate în fructe și legume și participarea la antrenamentele fizice contribuie la controlul tensiunii arteriale. Medicamentele sunt necesare atunci când modificările stilului de viață.

Studiile au arătat ca rhodiola administrata cu regularitate are proprietăți de scădere a tensiunii arteriale.

Ajuta la controlul glicemiei

Diabetul zaharat sau diabetul, așa cum este cunoscut, este o afecțiune comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Cei cu diabet suferă de niveluri ridicate de zahăr (glucoză) în sânge. Când este crescută, glucoza poate provoca leziuni oxidante vaselor de sânge, nervilor și organelor, cum ar fi rinichii și ochii.

Rhodiola nu trebuie utilizată în locul medicamentelor diabetice. Trebuie folosita ca adjuvant de către mulți care doresc să îmbunătățească controlul diabetului. Dieta și exercițiile fizice sunt, de asemenea, cheia.

  1. Rhodiola rosea protejeaza ficatul

    Ficatul este responsabil în primul rând pentru filtrarea toxinelor care intră în corpul nostru. O dietă cu alimente grase excesiv, alimente nesănătoase și alcool poate duce la afectarea ficatului. Medicamentele cum ar fi acetaminofen (paracetamol, Tylenol) pot provoca, de asemenea, leziuni hepatice, atunci când sunt luate în exces (mai mult de 4 grame pe zi).
    De fapt, acetaminofenul reprezintă 37% din toate cazurile de insuficiență hepatică induse de medicamente. Studiile au arătat că Rhodiola ar putea fi protector împotriva leziunilor hepatice induse de medicamente. Un studiu din 2016 în farmacologie și toxicologie BMC a demonstrat că salidrosidul, ingredientul activ din Rhodiola, ar putea proteja ficatul de deteriorarea oxidativă care apare la un ficat gras.

  2. Previne aparitia aterosclerozei

    Ateroscleroza este un motiv major pentru atacurile de cord și accidentul vascular cerebral. De asemenea, anumite vicii accelerează procesul de îmbătrânire, cum ar fi consumul de tutun și o dietă nesănătoasă. Un studiu din 2017 din Jurnalul American de Medicină Chineză a arătat că Rhodiola protejează arterele de leziuni oxidative și leziuni ale aterosclerozei.

Contraindicatii, efecte si reactii adverse ale rhodiola rosea

Pe langa beneficiile plantei rhodiola rosea, este important sa se inteleaga si efectele secundare care pot aparea.

In timp ce planta nu are efecte secundare cunoscute atunci cand este consumata in doze corespunzatoare, unele componente ale sale ar putea actiona pentru subtierea sangelui.

Prin urmare, daca luati medicatie pentru subtierea sangelui, este indicat sa consultati sfatul medicului. In doze extrem de mari (nerecomandat), rhodiola rosea poate crea emotie rapida si stimulatoare si disconfort gastric.

Efectele neplacute pot fi evitate usor prin urmarea dozelor sigure de folosire. Se recomanda sa luati maxim 400-700mg de rhodiola rosea pe zi.

Utilizatorii noi ar trebui sa inceapa cu doza de 100-200mg pe zi crescand treptat pana la 400-500mg de rhodiola.

In cazul femeilor insarcinate este recomandat consultul doctorului inainte de a consuma Rhodiola rosea.


Daca vrei sa ne contactezi scrie-ne mai jos mesajul tau!